Orbán a soros

13 év után ismét Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Ezáltal nemcsak otthont ad a legfontosabb tanácskozásoknak, de meghatározhatja a teendők listáját és népszerüsítheti politikáját. De valóban megszabhatja, netán irányíthatja is Orbán Viktor az eseményeket, ahogyan azt a magyarok felé közvetíti? A fajsúlyos kérdéseket – Ukrajna csatlakozási tárgyalása, az Európai Bizottság elnökének jelölése – még Orbán színrelépése előtt eldöntötték, elkerülve, hogy beleszólhasson. A következő fél év pont egy politikai holtidőre esik, a választások után most fognak kialakulni az erőviszonyok. 

Július elsején Orbán Viktor jelképesen is átveszi az elnökséget Brüsszelben a belga miniszterelnöktől, majd egy koncerttel elkezdődik az elnökség kulturális programsorozata. 

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint 120 ügyet örököltek meg a belga elnökségtől és 170 eseményt fognak tartani Budapesten, ebből 16 informális miniszteri ülést. A rendezvénysorozat lógója a rubikkocka, fő helyszíne pedig a Várkert Bazár lesz. A magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése – közölte Bóka János. Fontos témák még a külső határok közös védelme, a demográfiai válság kezelése, az európai gazdák helyzetének javítása és a balkáni bővítés. 

Dr. Gladden J. Pappin a Magyar Külügyi Intézet elnöke szerint az orosz szankciós politika nagyban gyengítette Európát azzal, hogy drágította az energiát, ez pedig veszélybe sodorta az ipart mindenhol. Kell ezekről a nehéségekről nyiltan beszélni, éppen ez az egyik oka, hogy Magyarország az elnöksége során nagy hangsúlyt fog fektetni a versenyképességre. Nem mellesleg azért is, mert a magyar kormány úgy érzi, hogy az elmúlt években Brüsszel sok rossz döntést hozott – mondta az amerikai elemző az euronewsnak. 

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, Lakatos Júlia szerint az Orbán-kormány most sem lesz képes saját képére formálni az Európai Uniót. Ukrajna például egy olyan kérdés, amelyben nem fog létrejönni egy olyan típusú átállás, amit a Fidesz elképzel. Viszont a határok védelme, vagy az élelmiszerbiztonság- és ellátás olyan kérdések amiben lehet együttműködés. Annak ellenére, hogy a magyar kormány konfliktusos helyzetben van az Európai Unióban, és a saját politikája is a konfliktus vállalásra épül, az elnökség mégiscsak arról szól, hogy együttműködést teremtsen a felek között és ilyen szempontból arra fognak vélhetően törekedni, hogy ez egy sikeres elnökség legyen – mondta Lakatos Júlia szintén az euronewsnak. 

A Zsíros Sándor brüsszeli tudósító által megszólaltatott diplomaták véleménye szerint megpróbálják majd megmutatni Magyarországnak a kompromisszumkész arcukat, hogy ne a vétózásról és a magyar érdekeknek az előtérbe hozásáról szóljon ez az időszak. Bíznak abban, hogy Magyarország valójában Európa párti és diplomáciai szinten elkötelezett, viszont ott van Orbán Viktor, aki ezzel teljesen ellentétes üzenetekkel bombázza a magyar közvéleményt. Orbán Viktor nemrég a Kossuth Rádióban csiganyálhoz hasonlította az uniós politizálást. Úgy fogalmazott, hogy a brüsszeliek sunyi módon viselkednek, az egésznek van egy nyálas, váladékos, csigaszerű, nyálkás közege, ezzel is jelezve, hogy mire számíthatnak az uniós döntéshozók. 

Az elemzők azzal is egyetértenek, hogy a magyar elnökség pont egy politikai holtidőre esik, a választások után most fognak kialakulni az erőviszonyok, és most derül ki az is, hogy kik irányíthatják a legfontosabb intézményeket. Zsíros Sándor szerint Brüsszelben direkt úgy ütemeztek mindent, hogy ne maradjanak fontosabb döntések a magyar elnökségre. Az Európai Parlament kifejezetten nem szeretne együttműködni a magyar uniós elnökséggel, ugyanakkor az a helyzet állt elő, hogy minden nagy téma meg lesz oldva addigra, amikorra a magyar elnökség kezdődik. Például Ukrajnával a tagjelölti csatlakozási tárgyalásokról szóló döntés már elindult és elkezdődtek a tárgyalások. A másik fontos döntés az unió vezetőinek a kérdése, erről a csütörtöki csúcson egyeztek meg Magyarország nélkül. Hiában tiltakozott Orbán, Ursula von der Leyen lesz újabb öt évre az Európai Bizottság elnöke

Zsíros Sándor helyszíni tudósító szerint ezeket a döntéseket azért hozták előre, hogy elkerüljék azt, hogy Orbán Viktor bármilyen szerephez jusson ezekben a döntésekben. Júliustól egy felelősség nélküli kirakat-elnökség elé nézünk.

Kiemelt képünk forrása: Europa.eu

Megosztás itt